Gevorderde onderwerpen

Het verfijnen van uw analyse

Nu u de basis onder de knie hebt van het maken van een analyse en het interpreteren van de resultaten, is het tijd voor wat meer gevorderde onderwerpen die u in staat stellen de analyse te verfijnen in overeenstemming met uw interpretatie van de informatie van de patiënt.

De onderwerpen die we zullen behandelen zijn:
- Toekennen van gewichten.
- Balanceren van symptomen.
- Polaire rubrieken en contra indicaties.
- Rubrieken groeperen.
- Rubriek overzicht.
- Filteren van resultaten volgens families.

Diverse handelingen kunnen uitgevoerd worden op meerdere geselecteerde regels tegelijk.

Gewichten toekennen

Aan ieder Symptoom en iedere Rubriek kan een Gewicht toegekend worden. Net zoals u een zeker belang kunt toekennen aan een symptoom van uw patiënt, of zoals een remedie in het repertorium een graad heeft, kunt u een belang toekennen aan Symptomen en Rubrieken.

Door een hogere waarde toe te kennen, wordt het Symptoom of de Rubriek zwaarder meegeteld in het analyse resultaat.
En door een gewicht van 0 toe te kennen, wordt het Symptoom of de Rubriek volledig genegeerd bij de telling in de analyse.

Om een gewicht te zetten, kiest u eerst een Symptoom of een Rubriek door er met de muis op te klikken, of er met de pijltjestoetsen naar toe te navigeren.
Nu zijn er meerdere manieren om het gewicht te zetten:
- toets 0 (Menu optie Casus / Gewicht / Negeer, Knoppenbalk knop ).
- toets 1 (Menu optie Casus / Gewicht / Gewicht normaal, Knoppenbalk knop ).
- toets 2 (Menu optie Casus / Gewicht / Gewicht x2, Knoppenbalk knop ).
- toets 3 (Menu optie Casus / Gewicht / Gewicht x3, Knoppenbalk knop ).
- toets 4 (Menu optie Casus / Gewicht / Gewicht x4, Knoppenbalk knop ).

Het volgende voorbeeld toont een analyse waarin Gewichten worden gebruikt (alleen als demonstratie)

U ziet de knoppenbalk aan de linkerkant. De knoppen geven het ingestelde Gewicht van het Symptoom of de Rubriek weer.
Het X-teken voor een Symptoom of Rubriek geeft gewicht 0 aan, het is uitgesloten van de analyse.

Balanceren van symptomen

Balanceren van Symptomen is een geavanceerd analyse hulpmiddel, dat compenseert voor het gebruik van veel/weinig Rubrieken in een Symptoom. Als Balanceren aan staat (wat normaal het geval is), kunt u zoveel Rubrieken aan een Symptoom koppelen als u nuttig vindt zonder dat dit de analyse verstoort.
Bij traditionele analyse methoden moest u zorgvuldig selecteren welke rubrieken u in een analyse gebruikte, omdat wanneer u een groot aantal rubrieken gebruikte om een symptoom uit te drukken, de remedies die overwegend bij dat ene symptoom horen de analyse zouden gaan domineren. Op dezelfde manier zouden, als u een enkele rubriek gebruikte, de middelen uit die rubriek onvoldoende bijdragen aan het resultaat, vergeleken bij rubrieken die gebruikt werden voor andere symptomen.
Met het Balanceren van Symptomen ingeschakeld, wordt ieder Symptoom geteld volgens het eraan toegekende Gewicht  (zie Toekennen van gewichten hierboven), ongeacht of u er een enkele Rubriek aan gekoppeld hebt of bijvoorbeeld 10.

Balanceren van Symptomen wordt aan/uit geschakeld met de knoppenbalk knop , die u aan de rechterkant van het venster vindt. (Menu optie Analyse / Balanceer symptomen, Knoppenbalk knop ).

Laten we eens naar een voorbeeld kijken. In de volgende analyse wordt een groot aantal rubrieken gebruikt om een hoofdpijn in uit te drukken. Als Balanceren niet gebruikt wordt, domineert Glonoinum het resultaat, terwijl met Balanceren aan Natrum Muriaticum beter tot z'n recht komt.

Analyse resultaat:

Zonder balancerenMet balanceren

Opmerking: Balanceren van Symptomen heeft geen invloed op de eenvoudige analyse Eenvoudig optellen.

Polaire rubrieken en contra indicaties

Polaire rubrieken zijn twee rubrieken die een tegenovergestelde betekenis hebben.
Als voorbeeld nemen we een eenvoudige casus, waarin oorspronkelijk coff was voorgeschreven:

Onder Generalities, zien we twee rubrieken die een polaire rubriek hebben:
- amel - agg.
- desires - aversion.

Het is mogelijk om deze polaire rubrieken in de analyse te gebruiken door te drukken op de knoppenbalk knop , die u aan de rechterkant van het venster vindt. (Menu optie Analyse / Polaire rubrieken, Knoppenbalk knop ).
Nu worden onder de beide rubrieken amel en desires, hun polaire rubrieken getoond.
Het resultaat van de analyse verandert ook, omdat de waarden waarmee de remedies geteld worden gecorrigeerd worden voor de waarden in de polaire rubrieken.

Remedie coff is nu rood gekleurd, omdat deze in de analyse contra geïndiceerd is.
Een contra indicatie is een situatie waarin een remedies in een rubriek voorkomt in een lage graad (1, 2, of in het geheel niet), maar in de polaire rubriek in een hoge graad (3 of 4).

Een meer uitgebreid voorbeeld vindt u in de volgende Bönninghausen stijl analyse:

Rubrieken groeperen

Groeperen van Rubrieken past u toe wanneer u twee of meer Rubrieken wilt tellen alsof zij samen een enkele Rubriek waren.
Er zijn twee manieren om Rubrieken te groeperen:
- Kruizen. Alleen remedies die in ALLE rubrieken voorkomen worden gebruikt.
- Samenvoegen. Remedies die in minstens EEN VAN DE rubrieken voorkomen worden gebruikt.

Voorbeelden van groeperen

Kruizen van rubrieken kan nuttig zijn wanneer er geen rubriek in het repertorium is die precies het symptoom van de patiënt dekt, maar alleen meer algemene rubrieken.
Bijvoorbeeld een patiënt vertelt dat tijdens koorts hij angstig is 's morgens in bed. Het repertorium heeft geen rubriek Mind; anxiety; morning; bed, in; fever, during. Maar in plaats daarvan zijn er twee meer algemene rubrieken Mind; anxiety; morning; bed, in en Mind; anxiety; fever heat; during. Door deze twee rubrieken te kruizen, wordt een nieuwe gegroepeerde rubriek gemaakt die alleen de remedies bevat die voorkomen in beide rubrieken.

Combineren van rubrieken kan handig zijn wanneer het symptoom van de patiënt niet precies gevonden wordt, maar alleen meer specifieke symptomen.
Neem bijvoorbeeld een verlangen naar pizza. Wat is het dat de patiënt zo lekker vindt aan pizza? Misschien het deeg (farinaeous food), tomaten, salami, ansjovis, kaas, of olijven? Het kan nuttig zijn om een aantal van dergelijke specifieke rubrieken te combineren, zonder de analyse formules te verstoren met meerdere specifieke rubrieken die niet echt belangrijk zijn in relatie tot de belangrijkste klachten van de patiënt.

Maken van rubriek groepen

Als voorbeeld, een casus met stekende hoofdpijnen tijdens het lopen, en angst voor diverse diersoorten:

We willen de twee Rubrieken die samen de hoofdpijn beschrijven Kruizen. Selecteer rubriek Head; pain; stitching door erop te klikken en druk dan op knoppenbalk knop . (Menu optie Casus / Groeperen / Groepeer met andere rubrieken..., Knoppenbalk knop , popup menu optie Groeperen / Groepeer met andere rubrieken...).
Een venster verschijnt, waarin de u de rubrieken kunt selecteren die gekoppeld moeten worden aan de gekozen rubriek.
Bovenaan, selecteer optie Kruizen. Selecteer rubriek Generalities; walk, walking; during en druk op de OK knop.

Voor de tweede groep zullen we meervoudige selectie gebruiken. Selecteer de drie rubrieken uit Mind; fear en druk op .

Selecteer nu optie Samenvoegen en druk op de OK knop.

De resulterende lijst met rubrieken wordt nu:

Om de samenstelling van een groep te veranderen, klikt u op de eerste rubriek van de groep en drukt op  . In het venster kunt u rubrieken aan en uit schakelen door op ze te klikken. U kunt ook een enkele rubriek uit een groep verwijderen door hem te selecteren en dan te drukken op . (Menu optie Casus / Groeperen / Groepering verwijderen, Knoppenbalk knop , popup menu optie Groeperen / Groepering verwijderen). Om een groep in zijn geheel te ontbinden, selecteert u op de eerste rubriek van de groep en drukt dan op  . (Menu optie Casus / Groeperen / Groepering verwijderen, Knoppenbalk knop , popup menu optie Groeperen / Groepering verwijderen).

Er zijn twee menu opties die u helpen om snel een groep te maken, zonder rubrieken te hoeven selecteren in het venster, zoals hiervoor getoond.
U kunt eerst twee of meer rubrieken selecteren, en ze dan Combineren. (Menu optie Casus / Groeperen / Combineer geselecteerde rubrieken, popup menu optie Groeperen / Combineer geselecteerde rubrieken).
U kunt eerst twee of meer rubrieken selecteren, en ze dan Kruizen. (Menu optie Casus / Groeperen / Kruis geselecteerde rubrieken, popup menu optie Groeperen / Kruis geselecteerde rubrieken).

Hoe rubriek groepen gebruikt worden in de analyse

Bij het kruizen van meerdere rubrieken, bevat de groep alleen die remedies die voorkomen in alle rubrieken in de groep. De graad van een remedie zal de laagste zijn van de graden van de remedie in alle rubrieken.

Bij het combineren van meerdere rubrieken, bevat de groep de remedies uit alle rubrieken bij elkaar. De graad van een remedie zal de hoogste zijn van de graden van de remedie in alle rubrieken.

Rubriek overzicht

Soms in het handig om een overzicht te hebben van alle rubrieken die in een analyse gebruikt zijn, samen met hun remedies.
Ook wilt u soms zien welke remedies overblijven als u een aantal rubrieken groepeert.

Om een overzicht te krijgen van alle rubrieken kiest u menu optie Toon overzicht rubrieken. (Menu optie Casus / Toon overzicht rubrieken, control-V, popup menu optie Meer / Toon overzicht rubrieken).
De Vinden module opent, en toont het volgende:

Classificatie van symptomen

Inleiding tot Symptoom Classificatie

Samuel Hahnemann's Organon en Chronische Ziekten laten ons zien dat Hahnemann zijn remedies niet selecteerde op basis van het geheel van symptomen zoals we dat aantreffen in de huidige toestand van de patiënt. Hij classificeerde zorgvuldig de symptomen van de patiënt in een aantal categorieën en baseerde zijn voorschrift op deze classificatie.

Hahnemann's  classificatie is beschikbaar, evenals een aantal vrij te gebruiken groepen  (A, B, C, D en E) voor eigen gebruik.

Classificatie opties, beschikbaar in de knoppenbalk aan de linkerkant van het venster:

SymboolNaamBetekenis
PsoraDe basis verstoringen.
Organon 6e editie § 80 (psorisch miasma).
IncidentBiografisch incident, dingen die de patiënt van buitenaf overkomen en  die een belangrijke invloed op hem hebben gehad.
Acute ziekten.
Organon § 72 (externe invloeden).
EpidemischZiekten die overgedragen worden door een uitwendige verwekker; de griep, Legionella, SARS, Mazelen en anderen. (Tussen-ziekten).
Organon § 73 (epidemische ziekten).
Acuut miasmatischZiekte-uitingen die van binnenuit komen, opgeroepen door een incident, een prikkeling van buitenaf. Klachten zijn heftig.
Organon § 73 (voorbijgaande oplaaiingen van latente psora).
Erfelijke belastingDie ziekten die voorkwamen in het voorgeslacht, en genetisch doorgegeven werden aan de patiënt.
IatrogeenMedicijngebruik en vaccinaties.
Organon § 74.
SycoseBesmetting met Gonorroe.
Organon § 79 (sycotisch miasma).
SyfilisBesmetting met Syfilis.
Organon § 79 (syfilitisch miasma).
Groep ANaar eigen smaak te gebruiken.
Groep BNaar eigen smaak te gebruiken.
Groep CNaar eigen smaak te gebruiken.
Groep DNaar eigen smaak te gebruiken.
Groep ENaar eigen smaak te gebruiken.

De classificatie kan toegepast worden om het niveau van Symptomen, maar ook op individuele Rubrieken.
Het zetten van een classificatie op een Symptoom, pas automatisch deze instelling toe op all Rubrieken die in dit Symptoom voorkomen. Iedere instelling op een Rubriek wordt dan niet meer gebruikt.

Zie ook de  Demo casus Simple classification example.

Remedie filter en classificatie

Wanneer classificatie van Symptomen of Rubrieken gebruikt wordt in een analyse, worden de remedies voor iedere analyse automatisch gefilterd. Dit filtered wordt gedaan in overeenstemming met de informatie die we vinden in Hahnemann's geschriften.

Voor Psora zijn de remedies: alle mineralen en nosodes, plus Lach, Lyc, Sep, behalve Merc.
Voor Incident, Acuut Miasmatisch, Epidemie zijn de remedies: alle planten en dieren, plus Merc, Ars, Ant-c.
Voor Iatrogeen, de remedies die we vinden in de rubrieken Intoxication after medicaments, en Ailments from vaccination.
Voor Erfelijke belasting zijn de remedies: alle nosodes.
Voor de andere groepen worden alle remedies getoond.

Klemborden

De classificaties A-B-C-D-E kunnen ook gebruikt worden als klemborden. Door deze toe te kennen aan Symptomen of individuele Rubrieken, kunnen eenvoudig meerdere manieren gemaakt worden om naar de analyse resultaten te kijken.

Meer informatie

De hierboven gegeven informatie over classificatie is beperkt.
Uitstekende informatie over het gebruik van  Hahnemann's classificatie kan (onder andere) gevonden worden op de web site www.klassiekehomeopathie.nl

Tonen van relatief belang

In de Tabel en Raster analyse grafieken, worden remedies getoond volgens hun graden in 4 verschillende stijlen. Bij de berekening van de analyse formules, worden meer verfijnde waarden dan 1-2-3-4 gebruikt voor iedere remedie. Het kan belangrijk voor u zijn om te zien met welk gewicht een remedie meegewogen wordt in de analyse resultaten. Dit is vooral van belang in het geval dat u uw eigen analyse formules gebruikt.

U kunt het relatief belang van iedere remedie zien door te klikken op de knop . (Menu optie Analyse / Toon relatief belang, Knoppenbalk knop ).

In de Tabel weergave worden remedies vervolgens getoond als een blokje, met een lichte tot donkere kleur. Hoe donkerder de kleur, hoe meer gewicht is toegekend aan de remedie in de analyse.
Vergelijk maar een de twee volgende weergaven van dezelfde analyse. Het eerste plaatje toont de remedies met graden 1 tot 4, het tweede plaatje toont de remedies overeenkomstig hun relatief belang binnen de analyse.

In de Raster weergave worden remedies normaal getoond met verschillende kleuren en groottes. Bij het tonen van het relatief belang, worden alle remedies getekend als zwart balletje met een variabele grootte. Hoe groter het balletje, hoe meer gewicht is toegekend aan de remedie in de analyse.